Beneficiile consumului de varză
Consumul de varză susține sistemul imunitar și poate grăbi vindecarea în caz de răceală, gripă sau infecții ale tractului respirator. Poate calma și durerea, prin aplicarea de comprese cu suc sau foi de varză.
Varza este bogată în fitonutrienți, antioxidanți, vitamine și minerale. Printre substanțele active se numără: vitamina C, vitamina K, glutamină, acid folic, acid lactic, betacaroten, vitaminele B1, B6 și B9, vitamina E, calciu, sodiu, potasiu, fosfor și iod. Varza conține, de asemenea, cantități mici de alți micronutrienți, inclusiv vitamina A, fier și riboflavină.
Dintre vitaminele regăsite în varză, Vitamina C și vitamina K sunt cele care acoperă 45%, respectiv 63% din doza zilnică recomandată. În rândul mineralelor ce fac parte din componența verzei regăsim: calciu, fier, fosfor, magneziu și potasiu.
Vitamina K este un nutrient important atât pentru sănătatea oaselor, cât și pentru procesul de coagulare a sângelui în organism. Există aproximativ 68 de micrograme de vitamina K într-o singură cană de varză fiartă. Pentru referință, specialiștii recomandă 120 de micrograme în fiecare zi pentru bărbați adulți și 90 de micrograme pe zi pentru femei.
Varza prezintă o componentă ce se regăsește doar în crucifere: glucozinolații, cu un puternic rol antioxidant. Aceștia reprezintă compuși cu sulf, metaboliți de ordin secundar, ce se regăsesc în legumele din familia Brassicaceae. Antioxidanții protejează organismul de daunele cauzate de radicalii liberi. Vitamina C din compoziția verzei este un alt antioxidant care poate proteja împotriva bolilor de inimă.
Antioxidanții din varză susțin eliminarea toxinelor din organism, împreună cu excesul de apă. Corpul este încurajat să ardă grăsimile și depozitele pe care le are stocate de mult timp și să abordeze alimentația din alt punct de vedere.
Vitamina A din compoziție ne menține vederea la cote maxime, iar antioxidanții, vitaminele A, B și C ajută pielea să se regenereze, să se mențină luminoasă și proaspătă. Vitamina B6 și acidul folic sunt esențiale pentru multe procese importante din organism, inclusiv funcționarea corespunzătoare a sistemului nervos.
Varza este o legumă cruciferă și s-a dovedit că are beneficii antiinflamatorii, de aceea este recomandată acelor persoane care prezintă risc de boli de inimă.
Din punct de vedere neurologic, varza este un tonic excelent, combate stresul, oboseala și previne apariția unor boli degenerative, cum sunt Parkinson și Alzheimer. Stimulează și circulația sângelui, îmbunătățind ușor atenția și starea de spirit.
Varza este bogată în fibre și se află printre legumele cu un conținut scăzut de calorii, furnizând organismului doar 25 de kilocalorii la suta de grame de produs consumat. Această valoare energetică face din varză candidata ideală pentru dietele de menținere a controlului greutății.
Varza are un conținut foarte scăzut de calorii. O cană de varză gătită are doar 34 de calorii, ceea ce o face o opțiune excelentă în menținerea greutății.
Sucul de varză este recomandat și în tratarea ulcerului, datorită efectului antiinflamator al glutaminei din compoziție.
Beneficiile consumului de usturoi
Usturoiul este o plantă ce face parte din familia Allium sativum, din care fac parte și ceapa, șalota și prazul. Forma usturoiului este de bulb, format la rândul său dintr-o multitudine de boabe, aproximativ 10-20 de bucăți per căpățâna de usturoi.
Usturoiul este cultivat în numeroase colțuri ale planetei și este preferat de mai toate bucătăriile, datorită aromei sale puternice și a savorii pe care acesta îl oferă oricărei mâncări.
Încă din cele mai vechi timpuri, usturoiul a fost intens utilizat pentru proprietățile sale medicinale. Folosirea acestuia a fost bine documentată de marile civilizații egiptene, grecești, romane și chinezești. Se cunoaște că Hippocrates, părintele medicinei vestice, spunea despre mâncare că este un medicament și utiliza de multe ori usturoiul pentru proprietățile sale în tratarea diverselor afecțiuni.
Deși prezintă un conținut caloric scăzut, folosirea unei singure boabe de usturoi aduce un aport nutrițional bogat, ce constă în vitamine, minerale, antioxidanți, proteine și carbohidrați. Printre acestea regăsim vitamina C, vitamina B6 și manganul.
Deși nu s-a ajuns încă la o concluzie clară bazată pe mai multe studii și teste, usturoiul este totuși considerat a fi un bun ajutător în lupta contra răcelilor. Acesta diminuează considerabil zilele de răceală sau, utilizat frecvent, poate reduce incidența contactării unei răceli. Acest fapt se bazează pe proprietățile usturoiului de a eleva funcțiile sistemului imunitar.
Studii realizate pe subiecți umani au adus rezultate încurajatoare privind consumul de suplimente pe bază de usturoi maturat. S-a demonstrat despre consumul a 600 până la 1500 de mg de supliment de usturoi că este la fel de eficient în scăderea presiunii arteriale la bolnavii de hipertensiune precum medicamente întrebuințate de aceștia. Totodată, în unele cazuri, este necesară o doză mare a acestui supliment, echivalentul a patru boabe de usturoi pe zi.
O altă proprietate benefică a consumului de usturoi o reprezintă reducerea nivelului de colesterol LDL și a nivelului total de colesterol. Deși colesterolul este compus din LDL (colesterolul rău) și HDL (colesterolul bun), trebuie specificat că usturoiul nu influențează cu nimic colesterolul bun.
Proprietățile antioxidante deținute de usturoi au un rol important în prevenția stresului oxidativ. S-a demonstrat că un consum regulat de usturoi ajută în creșterea enzimelor antioxidante, ceea ce reduce semnificativ stresul oxidativ la persoanele cu o presiune arterială ridicată. Corelată cu aceste proprietăți este și capacitatea corpului uman de a reacționa la compoziția usturoiului și de a dezvolta însușiri protectoare contra deteriorării celulare.
O capacitate protectoare mai puțin cunoscută a usturoiului este cea care detoxifică organismul. Compușii sulfurici conținuți în usturoi vor proteja organele internele de toxicitatea emanată de metalele grele. Un studiu realizat pe parcursul mai multor săptămâni, în rândul angajaților unei companii producătoare de baterii de mașină, a demonstrat că un supliment pe bază de usturoi este cu mult mai eficient decât medicamentele specifice otrăvirii cu metale grele, reducând considerabil simptomele.
Beneficiile consumului de dovleac plăcintar
Dovleacul este o sursă excelentă de fibre, dar are un conţinut extrem de scăzut de calorii, oferind astfel sațietate fără costul kilogramelor în plus.
O dietă bogată în fibre ajută la diminuarea poftei de mâncare, un studiu realizat în 2009 arătând faptul că persoanele care au consumat o porție mică de dovleac înainte de prânz, nu numai că au mâncat mai puţin, dar au reuşit să îşi menţină silueta la nivelul dorit.
Dovleacul ajută la menținerea unui nivel de energie adecvat datorită fibrelor ce se regăsesc în componența sa. Totodată conținutul de fibre asociat cu numărul scăzut de calorii oferă un plus de ajutor în controlul asupra greutății.
Introdus în alimentație, dovleacul va oferi posibilitatea de a menține energia în corp datorită potasiului aflat în componența sa.
Lipsa colesterolului și a grăsimilor saturate fac din această legumă partenerul ideal în lupta contra problemelor legate de circulația sângelui sau a problemelor survenite din cauza valorilor ridicate ale colesterolului.
Procentele de vitamine B, și anume B2, B3, B5 și B6, nu sunt de neglijat, acestea fiind esențiale unui sistem nervos sănătos.
Dovleacul este bogat în carotenoide, compușii care îi oferă culoarea portocalie, inclusiv beta-caroten, pe care organismul îl transformă în vitamina A, oferind o protecţie în plus organismului.
Vitamina A conținută de dovleac ajută la îmbunătăţirea vederii, în special în cazul persoanelor care au probleme cu vederea în întuneric sau lumină slabă.
Semințele de dovleac sunt extrem de bogate în produșii chimici pe bază de plante numiți fitosteroli, recunoscuți ca fiind benefici în reducerea colesterolului rău, numit şi LDL.
Semințele sunt bogate în fibre și în acizi grași precum Omega 3. Ele dețin proteine, vitamina B3, dar și de fier, seleniu și zinc. Lipsa zaharurilor și a colesterolului reprezintă elemente esențiale ce favorizează consumul acestora.
Cu un procent important din doza zilnică recomandată de calciu, semințele de dovleac favorizează și menținerea sănătoasă a oaselor.
Antioxidanții din dovleac ajută la menţinerea frumuseții pielii, prevenind apariţia ridurilor şi a petelor care apar odată cu înaintarea în vârstă.
Pe lângă energia pe care o oferă, potasiul din dovleac ajută la restabilirea organismului după efort fizic, păstrând mușchii funcționali la nivel maxim chiar şi după finalizarea antrenamentului şi ne poate scuti de febra musculară.